Главная » 2014 » Апрель » 22 » Садиба "В Маланки"
07:33
Садиба "В Маланки"

Одеська обл., м. Татарбунари, вул. Енгельса, 22
власник – Время Меланія Петрівна
тел. моб.: (096)  9906797

"Зеленеє жито, зелене
хорошії гості у мене…"  –  так, під акомпанемент завзятого баяніста господарі садибі "В Маланки"  в національних костюмах, з рушником та домашнім хлібом з сіллю, щирими та добрими словами зустрічають своїх гостей. Хто не побував на бессарабському подвір’ї, той не відчув колориту цього багатонаціонального краю.

 Господиня садиби – Меланія Петрівна промовляє до гостей: "Заходьте, на нашому подвір’ї вам щиро раді". Але перш ніж запросити до столу, вона демонструє обійстя, розповідає про історію створення цього подвір’я.

На міжнародній трасі між Одесою та Ізмаїлом, в самому серці Бессарабії, в місті Татарбунари, в затишній старовинній садибі можна познайомитися зі знаряддями праці, предметами побуту, культурою українців степового краю, зазирнути в винний старовинний погрібець.

Є тут і свої традиції. Гості  обіймають пам’ятного каменя, що зостався після отамана Білого, який жив якийсь час в цьому домі, набираючись сили та мужності. А садиба зустрічає прохолодою і гостинністю. Господиня веде розповідь про скриню зі скарбами, вишиті рушники, домоткані ковдри, про колишніх господарів та поселенців садиби, їх звичаях.

У глибокому погрібі, під вимощеним столітнім склепінням, взимку і влітку тримається завжди однакова температура. Стоять тут великі дубові бочки із запашним вином, зберігаються їстівні припаси.

Над погребом господарі садиби спорудили велику альтанку під очеретяним дахом, де влітку легко дихається у холодку. Мальовничо розвішані попід стріхою засушені трави для смачного чаю, косиці цибулі й часнику, червоне намисто стручків гіркого перцю. Великий стіл, широкі лави...

Відчуття найбільшого злиття різних національних культур проявляється у стравах, якими пригощає господиня. Курбан та вурда, бринза та мамалига, коржі та пампушки. І все це під чарочку смачного бессарабського вина. Можна скуштувати і місцеву наливку.В Маланки

Пригощає господарка під спів жіночого вокального дуету. Лунають українські, російські, болгарські, молдавські та інших національностей пісні.

З великим задоволенням до них приєднуються гості. А там і веселі танці напрошуються, і тут таки фото- сесія, яка проходить з дерев’яними вилами, граблями біля стіжка та охоронця подвір’я – старовинного "диво-дерева". Після такого прийому гості від душі дякують хлібосольній господарці.

Зберегти історичну спадщину, залишити нащадкам найкращі спогади про минуле – ось головна мета створення садиби "В Маланки" для усіх, хто цінує історію малої Батьківщини. 

Просмотров: 939 | Добавил: жека | Рейтинг: 3.0/2
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *: